Kæledyr
 
 
Hunde
Katte
Heste
Fugle
Akvariefisk
Marsvin
Andre dyr
 
 
 
Underholdning
 
 
Quiz
Memory
Forum
Video
Billeder
Kattefilm
Hundefilm
 
 

 

hundehvalp og kvinde

 
Populæreste dyr
 
 
Border terrier
Boxer
Collie
Golden retriever
Kongepuddel
Labrador
Newfoundlænder
Rottweiler
Sanktbernhardshund
Schæferhund
Huskatte
Katteracer
Marsvin
Pony
Shetlands pony
   
 
 
 
Hunderacer
 
 
Hyrdehunde
Gårdhunde
Terriere
Spidshunde
Drivende jagthunde
Stående jagthunde
Apporterende hunde
Selskabshunde
Mynder
 
 
 
Stående jagthunde

De stående jagthunde har tidligt bevist deres værd som jægernes tro følgesvende. Krudt og kugler gjorde det nemlig ikke alene, når man gik på jagt. En god hund var og er stadig den dag i dag afgørende for, om man kommer hjem med favnen fuld af vildt – eller tomhændet.

Grunden til, at det hedder stående jagthunde er, at disse hunde bliver stående med et stirrende/truende blik i modsætning til de apporterende hunde, der griber fat om byttet, når de har indkredset det.

 

Bonusviden

De fleste stående jagthunde er rolige, selvstændige, robuste og omgængelige, selv om de største af racerne godt kan være noget reserverede over for fremmede. Mange af racerne er yderst tilpasningsdygtige, hvis man tilgodeser deres behov for motion og udfordringer. Man behøver ikke være jæger for at anskaffe en af racerne, men skal under alle omstændigheder være glad for lange traveture.

 

 
Cocker spaniel
 
Væremåde

Historien om de stående jagthunde startede dog med de drivende jagthunde, der fandt, forfulgte og udmattede vildtet, sådan så jægerne eller de selv kunne slå det ihjel. Det gjorde de glimrende. Men der var visse vildttyper som hønsefugle og harer, der reagerede anderledes, når en trussel kom for tæt på. De trykkede sig ned til jorden. Nogle af de drivende jagthunde fandt ud af, at en god taktik mod denne læggen-sig-ned-på-jorden, var at blive stående med blikket fast rettet mod byttet indtil jægerne kom og gjorde det af med vildtet. Disse egenskaber blev styrket ved hjælp af træning og avl, sådan så det kun var det bedste hunde, der blev udvalgt til at føre racen videre. Og således udvikledes de stående jagthunde sig langsomt til en selvstændig race.

De stående jagthunde afsøger terrænet i 100 meter brede zig-zag bevægelser. Når vildtet er opsporet, vil dette instinktivt trykke sig mod jorden. Hunden bliver så stående i en karakteristisk stilling – man siger, at den tager stand. Når jægeren kommer på skudhold, kommanderer han hunden til at gå nærmere til byttet (fugl eller hare) og bringe det til at lette - støde vildtet. På signal fra jægeren kan hunden så apportere vildtet.

Man skelner mellem stående jagthunde af henholdsvis engelsk og kontinental oprindelse. Det skyldes forskellene i hundenes baggrund, deres jagtterræn og den jagttradition, som de har indgået i. De engelske racer, der går under navnene settere og pointere, nedstammer fra spaniels og er specielt udviklet til et åbent terræn. De fleste af dem er lette og hurtige hunde. De kontinentale racer omfatter alle de øvrige racer af stående jagthunde fra Frankrig, Tyskland, Holland og resten af Europa. Disse er ofte kraftigere og tungere end de engelske racer og er specielt egnede til jagt i krat og tæt skov.
 
 
Hunde
 
 
  Drivende jagthunde
Basset griffon
Basset hound
Beagle
Blodhund
Dalmatiner
Drivende jagthunde
Korthåret gravhund
Langhåret gravhund
Otterhound
Ruhåret gravhund
Tysk bracke
   
  Stående jagthunde
Breton
Engelsk Setter
Gordon Setter
Irsk Setter
Kleiner münsterländer
Korthåret hønsehund
Langhåret hønsehund
Pointer
Ruhåret hønsehund
Weimaraner
  Andre hunde
 
 
 
Om hunde
 
 
The Border terrier Club
Hunderacer
Store hunde
Små hunde
Familiehunde
Hundehvalpe
Hundefoder
Hundeadfærd
Agility
Hundetræning
Hundeartikler
Hundeseng
Halsbånd
Hundebur
Hundepension
 
 
 
 


Home  |  Om mit husdyr   |  Kontakt os
Copyright mit husdyr.dk. All rights reserved
Design By : Revolute Soft Solution