Racen Holstener stammer fra delstaten Schleswig-Holstein i Tyskland, hvor den i det 13. århundrede blev udviklet til brug i militæret og som arbejdshest på gårdene. Her var Holstener hesten en skattet arbejder, der med sin styrke og udholdenhed hjalp landmanden med pløjningen og med at køre korn og andet til og fra byen.
Bonusviden
For at sikre sig, at hesten ikke får ubehagelige og nogle gange livstruende sygdomme, er det en god idé, at få hesten vaccineret med jævne mellemrum. I Danmark vaccineres typisk mod stivkrampe, influenza og virusabort.
Væremåde
Senere blev Holstener hesten tilført spansk, italiensk og orientalsk blod for at gøre den mere elegant og adræt, så den kunne bruges som springhest ved konkurrencer. Man sikrede avlsarbejdet ved at indføre love, der opfordrede til fremme af avlen.
I starten af det 19. århundrede tilførte man yderligere blod til linjen fra både engelske og amerikanske heste og efter 1945 krydsede man Holstener hesten med fuldblod, for at nå frem til den ypperlige springhest, som Holstener hesten er i dag.
Holstenerhesten kan være brun, mørkebrun, skimmel, sort eller fuks. Den har en kraftig ryg og muskuløse, lige ben. Hovedet er udtryksfuldt med klare, opmærksomme øjne. Hesten er intelligent, lærenem, velafbalanceret, samarbejdsvillig og meget alsidig. Stanghøjden må være mellem 160 – 170 cm.